Verslag SERE weekend Netherlands Air Cadets

 

De Netherlands Air Cadets (NLAC) is een stichting die een platform biedt voor de jeugd om  kennis te maken met alle facetten in de lucht- en ruimtevaart. De NLAC werkt samen met de Koninklijke Luchtmacht, Nederlandse luchtvaartmaatschappijen en lucht- en ruimtevaart gerelateerde bedrijven, zodat zij een kijkje kunnen nemen achter de schermen om zich te oriënteren of hun toekomst in de lucht- en ruimtevaart ligt. De NLAC is opgericht in maart 2016 en heeft momenteel al meer dan 60 leden in de leeftijd van 12 tot 20 jaar. De NLAC opent deuren die normaal gesloten hen blijven.

 

In het weekend van 20/21 augustus konden 14 Air Cadets kennis maken met de SERE-school op de vliegbasis Gilze-Rijen. SERE staat voor Survival, Evasion, Resistance en Escape. De cadetten volgden een 2 daagse cursus survival onder leiding van 3 ervaren SERE-instructeurs. Dezelfde cursus word gevolgd door alle luchtvarenden van de Koninklijke Luchtmacht. Een unieke en avontuurlijke ervaring in het bos rond de school.

 

Zaterdagochtend startte cursus met een aantal theorie lessen maar al snel verplaatste de groep zich het terrein in. Iedereen kreeg een vliegeroverall en rugzak met survivaluitrusting waarna de les verder ging in het “parachute leslokaal”. Na uitleg over de uitrusting was het tijd voor een vuurproef: zonder uitleg, binnen 2 minuten een vuurtje maken met materiaal uit het bos, een stuk papier en 2 lucifers. Dat is nog niet zo eenvoudig en slechts enkele lukte het. Na een gedegen les vuur maken werd het wederom geprobeerd, nu met echte tondel en een “Fire Stick”. Het vuur maken werd meerdere malen in het weekend beoefend. Tevens kwamen verschillende knopen en shelters aan bod waarna de cadetten in buddy paren het bos in trokken voor het bouwen van eigen shelter.

 

Om 17:00 uur kwam er wellicht “redding” en de cadetten trokken de aandacht van een vliegtuig van de Kustwacht dmv een radio, spiegeltjes en reflectoren. Ze kregen contact, positie was bepaald maar ze vernamen dat redding pas de volgende dag zou arriveren. Een overnachting in het bos was noodzakelijk.

Nadat de shelters klaar waren demonstreerde de instructeur het maken van een “Dakota hol” voor het bereiden van het eten. Een stukje kip werd in een blikje gekookt en gelukkig was er nog soep rond het centrale kampvuur. Na sterke verhalen was het tijd om de shelters op te zoeken voor een heerlijke nacht buiten.

 

Om 07:00 uur werd iedereen gewekt, het had die nacht geregend maar iedereen was droog gebleven. Na het opruimen van de shelters en een kort ontbijt ging de groep op pad. Tijdens de tocht werd overal stil gestaan bij eetbare of medicinale planten, wat het bos te bieden heeft en andere TVB’s (Tips van Boc). De vuurproef werd onderweg beoefend en de tocht werd afgesloten met een watercrossing; drijfpakket maken en in ondergoed de plas overzwemmen.

Om 13:00 uur kwam de “redding”. Ouders van de cadetten bezochten het kamp en aanschouwden de laatste vuurproef en knopen leggen.

 

Het was een fantastisch weekend waarin de Air Cadets een aantal skills leerden die essentieel zijn bij het overleven in de natuur. Na afloop kregen zij het seinspiegeltje, de Fire Stick en het SAS survivalboekje mee zodat ze zich verder kunnen verdiepen in de stof.

Graag plaatsen wij ingezonden foto's en video's op onze website. De plaatsing van ingezonden foto's en video's is ter beoordeling aan de NLAC en het bestuur kan zonder opgaaf van redenen plaatsing weigeren. De geplaatste opnamen zijn per definitie rechtenvrij en kunnen door de NLAC worden ingezet voor promotiedoeleinden en bij onze social media activiteiten.

Air Cadets foto/video

20 en 21 augustus 2016

Survival weekend VOTC SERE

Wijzigingen voorbehouden  Algemene Voorwaarden NLAC - Disclaimer

CONTACT

Submitting Form...

The server encountered an error.

Uw formulier is verzonden

©Copyright 2018 Dutch-Photo.nl All Rights Reserved.